Mikosevics Roland vagyok, független munkajogi szakokleveles tanácsadó.

Közel 20 év alatt több mint 30 munkahelyen dolgoztam különböző iparágakban érdekelt cégeknél különféle pozíciókban. Ennek köszönhetően nagyon sok példát láttam arra, hogyan is alkalmaznak cégek munkavállalókat és hogyan viselkednek a munkavállalók a cégeknél.

Mindig is az igazság érvényesítése lebegett a szemem előtt, így hangot adtam annak, ha igazságtalanságot tapasztaltam. Voltak munkavállalók és munkáltatók is, akik ezt nem vették jó néven, de többségben vannak, amelyek hajlandóak tanulni saját hibájukból.

2009-ben hivatalos hátteret adtam az elképzeléseimnek és elvégeztem a Pécsi Tudományegyetem másfél éves, kizárólag munkajogra koncentráló kiegészítő képzését. Azóta állok ki munkavállalók vagy munkáltatók mellett és teszem hozzá a magyar társadalom munkaviszony helyzetéhez azt, amitől szerintem korrektebbé válhat hosszú távon.

Célom, hogy a munkavállalók megbízhatóbbak és megbecsültebbek, a munkáltatók pedig együttműködőbbek és kevésbé kizsákmányolóak legyenek. Sok esetben sikerült már megtalálnom a mindkét fél számára elégedettséget hozó arany középutat. Vannak azonban szituációk, amikor annyira elmérgesedett már a viszony a két fél között, hogy nincs esély a megegyezésre: ekkor az engem megbízó felet készítem fel arra, hogy jogi úton érvényesíthesse az igazát.

Nem vagyok ügyvéd, nem járok bíróságra. Nem is jogosít fel erre a végzettségem. De egy ügyvéd díjának töredékéért átnézem a teljes ügyet és felvázolom a megoldási lehetőségeket. Ha az ügyet nem látom egyértelműen nyerhetőnek, nem javaslom ügyvéd megkeresését, ezzel megspórolva partnereimnek a felesleges pénzkidobást.

Higgyétek el, én lennék a legboldogabb, ha nem lennének ügyeim, mert az azt jelentené, hogy társadalmilag jó irányba változott a helyzet és mindként fél igényeit kielégítő munkaviszonyok vannak már csak az országban. Úgy tűnik, ezért még tennünk kell. Nektek is, nekem is. Én itt vagyok, segítek.