Vissza ide: Munkaügyi tanácsadó Blog

Az első lépés egy ki nem fizetett munkabér volt

2003-ban egy cég úgy gondolta, jó ötlet lesz, ha nem fizetnek munkabért nekem az elvégzett tevékenységemért.

Már akkor dolgozott bennem az, hogy a gondolata sem normális, ha egy cégben felmerülhet lehetőségként a munkabér ki nem fizetése. Nem is álltam meg a magamban zsörtölődésnél, hanem hivatalos lépéseket tettem, hogy az elmaradt béremet megkapjam a cégtől.

Az ügyem kapott egy csavart azzal, hogy a cég felszámolási eljárás alá került időközben. Bevallom, talán így volt a legjobb. Nem kellett bíróságra járnom hónapokig és tárgyalásról tárgyalásra szemben állni minden hájjal megkent ügyvédekkel.

“Mindösszesen” annyit kellett tennem, hogy az igazamat bizonyító dokumentumokat továbbítottam a felszámolóbiztos felé, aki megvizsgálva azokat intézkedett elmaradt munkabérem azonnali kifizetéséről.

Fontos információ ebben az ügyben, hogy egy felszámolás alatt álló cég bér jellegű tartozása előrébb sorolódik a kifizetések során, mint például egy számlatartozása egy másik cég felé. Tehát a cég megmaradó pénzéből elsők között fizetik ki a bértartozásokat (és például a NAV tartozásokat is, szóval tényleg illusztris társaságba lehet kerülni 🙂 ). Ami pedig még biztatóbb ilyen ügyekben, az Országos Bérgarancia Alap (továbbiakban OBA) létezése, melyet éppen ilyen helyzetekben vehet igénybe a kihasznált munkavállaló. Amennyiben a cégnek annyi pénze sincs, hogy az elmaradt béreket rendezze, akkor az OBA nyújt segítséget a megszorult munkavállaló részére. (Megjegyzem, azóta az OBA már Nemzeti Foglalkoztatási Alap bérgarancia alaprésze elnevezéssel fut.)

Esetemben nem tudom pontosan, hogy végül miből lett rendezve az elmaradt bérem, de egy biztos: hiánymentesen megkaptam a teljes elmaradt béremet a bankszámlámra. Köszöntem szépen.

Roland – Gizda Munkáltatók 1-0 🙂

Bejegyzés megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Vissza ide: Munkaügyi tanácsadó Blog